- Dels factors següents, digues quins incideixen clarament en la conservació dels aliments: la humitat, l’envàs, el dia de la setmana, el color, la temperatura, la forma de l’aliment, la textura, la llum solar, el sabor i l’olor.
La humitat, l'envàs, la temperatura, el sabor i l'olor.
- Busca informació sobre què és un microorganisme i un bacteri. Fes-ne una breu definició.
Microorganime:Organisme que no pot ésser observat si no és amb l’ajut d’un microscopi.
Bacteri: Microorganisme unicel·lular d’estructura procariòtica.
Bacteri: Microorganisme unicel·lular d’estructura procariòtica.
- Abans de comprar o consumir un producte conservat, et fi xes habitualment en la data de caducitat? Penses que és important fer-ho?
Si, perquè si esta caducat pot se dolent per l'organisme i agafar algun virus.
- De la llista següent, subratlla’n els procediments físics de conservació:
Fumatge, irradiació, refrigeració, dessecació, pasteurització, deshidratació, salaó, congelació, aplicació del buit, liofilització, fermentació, ensucrat i conserva en vinagre.
- Què són els additius alimentaris?
Són les begudes i aliments per proporcionar l'aspecte adequat
- Fes una llista de les diferents classes d’additius alimentaris i explica quina és la funció de cadascun.
- Relaciona els elements de cada columna: tècnica de conservació, característiques i aliment d’aplicació.
Tècnica | Característiques | Aplicació |
Fumatge | Reducció del contingut d’aigua en evaporació | Iogurt |
Fermentació | Cocció amb sucre | Pernil |
Dessecació | Acció amb certs microorganismes | Salmó |
Salaó | Aplicació de calor | Melmelada |
Ensucrat o almívar | Aplicació de fum | Llet |
Esterilització | Aplicació de fred | Gelat |
Congelació | Reducció de la humitat per acció de la sal | Fuet |
- Quina funció tenen els envasos alimentaris?
- Confecciona una taula com la de la figura, a mà o amb l’ordinador, en la qual apareguin cinc productes alimentaris envasats de diferent manera, i indica el material o materials dels quals està fet l’envàs.
Aliment | Materials de l’envàs |
Aigua mineral sense gas | Plàstic |
Cereals (blat inflat i ensucrat) | Alumini i cartró |
- Agafa un envàs de Tetra Brik, retalla’n un tros i identifica els diferents materials dels quals està format. Relaciona’ls i a continuació digues quins avantatges i inconvenients té aquest tipus d’envàs.
- Per què el plàstic és un material molt utilitzat actualment per fabricar envasos i ha anat desplaçant altres materials tradicionals com el vidre?
- Compara un mateix producte alimentari que es comercialitzi amb diferents tipus d’envàs i analitza els avantatges i els inconvenients de cadascun.
- Digues quina és la diferència entre la data de caducitat d’un producte i la data de consum preferent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada